• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Virka- ja työehtosopimukset ovat edelleen voimassa

30.01.2020 - 13.33 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ ja JUKO irtisanoivat eilen kaikki niiden neuvotteluvastuulla olevat virka- ja työehtosopimukset. Nykyisiä sopimuksia sovelletaan kuitenkin siihen saakka, kunnes uusista sopimuksista on sovittu ja ne astuvat voimaan.

Ovatko nykyiset sopimukset edelleen voimassa, vaikka ne irtisanottiin 29.1.?

Kyllä, virka- ja työehtosopimukset ovat edelleen voimassa sopimuskauden loppuun 31.3.2020. Niitä sovelletaan niin kauan, kuin uusista sopimuksista on sovittu ja ne astuvat voimaan.

Pitääkö minun tehdä vielä kiky-tunteja, vaikka sopimukset on irtisanottu?

Kyllä, kiky-tunteja sovelletaan edelleen sopimuksen mukaisesti.

Mitä tapahtuu 31.3. jälkeen?

Jos virka- ja työehtosopimusten päättymiseen mennessä ei ole neuvoteltu uusia sopimuksia, vanhoja sopimuksia sovelletaan siihen saakka, kunnes uusista sopimuksista on sovittu ja ne astuvat voimaan. Tätä kutsutaan sopimuksettomaksi tilaksi, koska silloin on mahdollista käynnistää painostustoimenpiteitä työnantajaa kohtaan. Palvelussuhteen ehdot pysyvät kuitenkin ennallaan ja palkanmaksu jatkuu normaalisti.

Sopimuksettomassa tilassa ei ole enää työrauhavelvoitetta, mitä tämä tarkoittaa?

Työrauha ei tässä yhteydessä liity koulutyöskentelyyn, vaan se liittyy sopimuksettoman tilan mahdollisuuksiin käyttää painostuskeinoja. Tällöin noudatetaan virka- ja työehtosopimuksia, mutta sopijaosapuolilla sekä työntekijä- että työnantajajärjestöillä on mahdollisuus järjestöllisiin toimiin. OAJ voi julistaa esimerkiksi ylityö- tai vuoronvaihtokiellon tai antaa lakkovaroituksen. Vastaavasti työnantaja voi asettaa työsulun.

Milloin vanhoja virka- ja työehtosopimuksia ei enää sovelleta?

Vanhoja sopimuksia ei enää sovelleta, kun uusista sopimusmääräyksistä on sovittu työnantajan kanssa ja uusi virka- ja työehtosopimus astuu voimaan.

Teksti: Milla Eronen

Kuva: Leena Koskela

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!