• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Uusia tuulia opetukseen ja ohjaukseen – Poimi 5 Educa-tärppiä!

10.01.2020 - 08.00 Uutinen
Kuvituskuva

Valtakunnallinen opetus- ja kasvatusalan tapahtuma Educa järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 24.–25.1.2020. Poimimme 25 vuotta täyttävän Educan valtavasta ohjelmavalikoimasta viisi opetusalan uusiin käytäntöihin ja toimintamalleihin liittyvää vinkkiä.

1. Opi paremmaksi keskustelijaksi lapsen ja huoltajan kanssa

Tuskailetko huoltajien kanssa käytäviä arviointi- ja kolmikantakeskusteluja? Saavatko vaativat vanhemmat sydämesi pamppailemaan ja yöunesi kaikkoamaan? 

Kehittämiskeskus Opinkirjon järjestämässä työpajassa opit, miten antaa lapselle ääni ja jatkaa rakentavaa keskustelua vaativankin huoltajan kanssa. Työpajassa harjoitellaan keskustelun käymistä ja jatkamista tilanteessa, jossa ristiriidat nousevat pintaan.

”Kuin olisi sen lapsen ilme kirkastunut”. Työkaluja opettajalle keskusteluun lapsen ja huoltajan kanssa
Aika: 24.1.2020 16:15–17:00
Paikka: Tila 203

 

2. Mitä mieltä OAJ on oppivelvollisuuden pidentämisestä?

Hallitusohjelman mukaan oppivelvollisuutta pidennetään 18 ikävuoteen. Oppivelvollisuuden pidentämisen onnistunut toteutus vaatii perusopetuksen kuntoon panemista ja lisää resursseja. Oppivelvollisuuden laajentamiseen liittyy myös kysymys siitä, miten perusopetuksen maksuttomuus toteutetaan.

Tule kuulemaan ja keskustelemaan, mitä muutoksia pidempi oppivelvollisuus OAJ:n mielestä tarkoittaa opiskelijoille, opettajille ja koulutuksen järjestäjille. OAJ:n oppivelvollisuustiimi on tavattavissa esityksen jälkeen.

OAJ:n tavoitteet oppivelvollisuuden pidentämiseen – miten pidennys pitäisi toteuttaa
Aika: 24.1.2020 12:15–12:45
Paikka: Tieto

 

3. Vetovoimaa ammatilliseen koulutukseen

Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin järjestämällä luennolla kerrotaan Vetovoimala-hankkeen kehittämistä nivelvaiheen ohjauskäytännöistä.

Vetovoimalan tavoitteena on luoda valtakunnallinen malli erityistä tukea tarvitsevien nuorten ohjaukseen. Erityistä tukea opinnoissaan tarvitsevien nuorten opintojen keskeyttämisriski ja syrjäytymisvaara ovat selvästi korkeammat kuin muiden opiskelijoiden.

Luennolla kuulet lisää Vetovoimalan toimivista ohjauskäytänteistä ja voit poimia niistä parhaat omaan työhösi.

Vetoapua Vetovoimalasta – Miten ohjata tukea tarvitsevia nuoria jatko-opintoihin
Aika: 25.1.2020 10:15–10:35
Paikka: Tieto

 

4. Voimaa nuorille rap-työpajasta

Nuorisotutkimusseura ja Nuorisotutkimusverkosto esittelevät rap-työpajoja, jotka voivat herätellä nuorten luovuutta ja voimaantumista osana äidinkielen ja musiikin opetusta. Tarjolla on myös maistiaisia työskentelystä.

Rap-työpajojen hyvistä tuloksista kertovat sanataideopettaja ja tanssipedagogi Hanna Yli-Tepsa alias rap-artisti Rauhatäti ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tutkija Venla Syrjä. Ohjelmanumero on osa Hiphop Suomessa -hanketta.

Hiphop kouluissa
Aika: 25.1.2020 14:45–15:45
Paikka: Tila 204-205

 

5. Opi lisäämään omaa ja muiden itsemyötätuntoa

Kelpaanko minä? Olenko rakkauden arvoinen myös silloin, kun voin huonosti?

THL:n kouluterveyskyselyn mukaan koululaisten ja opiskelijoiden riittämättömyyden tunne on lisääntynyt. Riittämättömyyden kokemus muokkaa nuoren käsitystä itsestään ja voi alentaa myös koulutuksellisia tavoitteita.

Nuorten kriisipisteen Minä riitän -työpajoissa käsitellään ahdistuneisuutta, stressiä, kehon huomioimista ja itsemyötätuntoa. Itsemyötätunto tarkoittaa taitoa kohdella itseään ystävällisesti myös vaikeissa tilanteissa. Työpajojen tavoitteena on lisätä itseymmärrystä ajattelusta, tunteista, toiminnasta ja kehon tuntemuksista.

Käytännönläheisessä esityksessä käydään läpi, kuinka nuorten hyvinvointia on mahdollista edistää psykoedukaation ja itsemyötätuntoisten Minä riitän -työpajojen keinoin.

Hyvä Minä!
Aika: 24.1.2020 10:30–11:00
Paikka: Tila 103

 

Educa-messut 24.–25.1.2020

Jaa