• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tarkista työsopimuksesi ja vältä ongelmat työttömyysturvan kanssa – OAJ:n vinkit tuntiopettajille

20.05.2020 - 11.49 Uutinen
Kuvituskuva

Taiteen perusopetuksen ja vapaan sivistystyön tuntiopettajien työsopimuksissa on ollut epätarkkuuksia, joista on aiheutunut ongelmia työttömyysturvan kanssa. Näissä oppilaitoksissa työskentelevien opettajien kannattaa katsoa sopimuksensa kuntoon luottamusmiehen kanssa, jotta heidän oikeutensa työttömyysturvaan ei vaarannu. Artikkelissa mukana OAJ:n lakimiehen ohjeet.

Vapaan sivistystyön ja taiteen perusopetuksen tuntiopettajien työsopimuksissa on ilmennyt ongelmia, jotka ovat johtaneet työttömyyspäivärahan menetyksiin tai takaisinperintään.

Taiteen perusopetuksen ja vapaan sivistystyön oppilaitoksissa työskentelee paljon tuntiopettajia. Koska moni heistä on osa-aikainen tuntiopettaja, ja oppilaitosten toimintakausi on vain 3–5 kuukautta syksyisin ja keväisin, moni näissä oppilaitoksissa työskentelevä tarvitsee myös työttömyysturvaa opetuksettomalta ajalta.

 

Työsopimusten korjaaminen on työnantajille ilmaista

OAJ:n lakimies Eija Mali korostaa, että tuntiopettajien kanssa tehtävillä työsopimuksilla ja niiden sisällöllä on suuri vaikutus heidän oikeuteensa saada työttömyyspäivärahaa.

– Esiintyneiden ongelmien vuoksi on tärkeää, että luottamusmiehet käyvät läpi oppilaitoksessa käytössä olevat työsopimusmallit yhdessä työnantajan kanssa. Olemme ohjeistaneet luottamusmiehiämme asiasta. Tuntiopettajien työsopimusten muotoilu työttömyysturvan kannalta ongelmattomaksi ei maksa työnantajille mitään, Mali neuvoo.

 

Työnhaku TE-toimistossa kannattaa pitää voimassa

Lisäksi luottamusmiesten on hyvä keskustella työnantajien kanssa oppilaitosten toiminnan mahdollisimman hyvästä ennakoinnista ja suunnittelusta. Esimerkiksi koronaviruksesta johtuvat kurssien muutokset kesken toimintakauden voivat myös aiheuttaa menetyksiä tuntiopettajien työttömyysturvaan.

Eija Mali muistuttaa, että tuntiopettajien kannattaa aina pitää työnhaku TE-toimistossa voimassa, jos he tekevät osa-aikatyötä tai jos työsuhteen osa- tai kokoaikaisuudesta on epävarmuutta.

– Tämä on työttömyysturvan kannalta tärkeää sellaisten tilanteiden varalta, joissa opetuksen määrä muuttuu kesken toimintakauden. Tällöin opettajalle voi syntyä takautuvasti oikeus työttömyyspäivärahaan. Työnhaun on kuitenkin oltava voimassa, jotta etuus voidaan maksaa,  Mali sanoo.

 

 

Ohje luottamusmiehille – ota huomioon nämä, kun tarkastat sopimukset:

  • Työsopimukseen tulee olla selkeästi kirjattuna oppilaitoksen toimintakausi eli ajanjaksot, jolloin opetusta ei anneta.

  • Esimerkki selkeästä sopimuskirjauksesta toimintakaudelta 2019–2020:

    Oppilaitoksen toiminta-aika on syyslukukaudella: 2.9.–1.12.2019. Syysloman aikana 21.–27.10.2019 ja itsenäisyyspäivänä 6.12.2019 ei järjestetä opetusta.

    Oppilaitoksen toiminta-aika on kevätlukukaudella: 7.1.–12.4.2020. Talviloman aikana 24.2.–1.3.2020 ja pääsiäisenä 10.–13.4.2020 ei järjestetä opetusta.

    Näin tarkka kirjaus on mahdollinen vain määräaikaisissa työsopimuksissa. Toistaiseksi voimassa oleviin työsopimuksiin tulee kirjata oppilaitoksen yleiset toiminnan keskeytysajat, kuten kesäloma, syysloma ja joululoma.

  • Tuntiopettajan työsopimuksesta tulee toimintakauden lisäksi käydä selkeästi ilmi, mille ajanjaksolle hänen omat opetustuntinsa kohdistuvat.

  • Kiinnitä erityistä huomiota myös opetuskurssien ajankohtaan ja ilmoitettuun keskeytysaikaan. Jos työsopimukseen on esimerkiksi kirjattu, että opetuskurssit keskeytetään oppilaitoksen joulutauon ajaksi, joka työnantajan kotisivujen mukaisesti on 15.12.7.1., kokoaikatyössä olevalla opettajalla ei ole oikeutta työttömyyspäivärahaan ennen tauon alkamista 15.12., vaikka opettajan omat viimeiset opetustunnit olisivat olleet jo marraskuussa.

 

Teksti: Veera Nuutinen

Kuva: Leena Koskela

Koronavirus: Ohjeita ja tietoa poikkeusoloista

  • OAJ kokoaa verkkosivuilleen vastauksia jäsenten koronavirusta koskeviin kysymyksiin. Tutustu: oaj.fi/koronavirus
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö viestii koronaviruksesta ja siihen varautumisesta täällä.
  • Opetushallitus julkaisee verkossa ohjeita ja tukimateriaalia opettajille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille. Tutustu täällä!
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa koronavirustilannetta ja vastaa kysymyksiin. Tutustu THL:n tilannekuvaan ja usein kysyttyihin kysymyksiin!
  • Työterveyslaitos ohjeistaa työpaikkoja koronavirusepidemian ehkäisemisestä. Tutustu ohjeisiin!