• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Käyttökatko kirjautumista vaativissa palveluissa 21.3. klo 16-17.

Suomalaisopettajien supervoimat kiinnostavat – Educaan tulossa yli 500 kansainvälistä vierasta

23.01.2020 - 15.52 Uutinen
Kuvituskuva
OAJ:n kehittämispäällikkö Jaakko Salo on ollut suunnittelemassa Educan kansainvälistä ohjelmaa.

Educa-messuilla järjestettävää kansainvälistä ohjelmaa saapuu ulkomailta seuraamaan yli 500 alan ihmistä. He pääsevät tutustumaan muun muassa siihen, mitä suomalaiset opettajat pitävät tärkeimpinä vahvuuksinaan.

Japani, Kazakstan, Pakistan. Oman, Ranska, Puola.

Educassa ensimmäistä kertaa järjestettävää kansainvälistä ohjelmaa tullaan tulevana viikonloppuna kirjaimellisesti kuuntelemaan joka puolelta maailmaa. 

Kansainvälistä ohjelmaa järjestetään perjantaina ja lauantaina 24.–25. tammikuuta. Sitä varten Helsingin Messukeskukseen on pystytetty ihan oma lava. Ulkomailta tapahtumaan ilmoittautuneita on jo yli 500.

Opettajat rakentavat menestyksen

Kansainvälistä ohjelmaa on OAJ:stä ollut suunnittelemassa kehittämispäällikkö Jaakko Salo. Hän uskoo, että kansainvälisiä vieraita houkuttelee Suomeen etenkin Suomen pitkän linjan menestyminen erilaisissa kansainvälisissä koulutuksen arvioinneissa, kuten PISAssa. 

– Jos Suomessa tutustuu yhteen seikkaan PISA-tulostemme takana, kannattaa tutustua suomalaisiin opettajiin. Hehän tämän menestyksen rakentavat, Salo toteaa.

Mikä sitten erottaa suomalaiset opettajat monista muista? Salon mukaan etenkin vahva opettajankoulutus sekä autonomia. Se, että opettajille on riittävästi vapautta koulutukseensa nojaten valita omalle ryhmälleen parhaiten toimivat opetusmenetelmät ja -materiaalit.

Opettajien työssä vaikeinta ja tärkeintä onkin Salon mukaan se, että he löytävät keinot sytyttää jokaisessa oppijassa innostus oppimiseen.

– Itsekin 12 vuotta luokanopettajana työskennelleenä tiedän, että lapset ovat keskenään erilaisia ja oppivat eri tavoilla. Mutta heistä jokainen tykkää siitä, kun he huomaavat oppivansa, Salo sanoo.

18 opettajaa paljastaa videolla supervoimansa

OAJ:n, Opetushallituksen, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Messukeskuksen ohjelmakokonaisuudessa sukelletaan monipuolisesti suomalaiseen koulutusjärjestelmään ja sen menestystekijöihin, mutta myös globaaleihin koulutuksen kysymyksiin.

Ohjelmaa varten on koottu myös video, jolla 18 opettajaa kertoo, mikä on heidän ”supervoimansa” eli vahvuutensa opettajana. Supervoimina mainitaan muun muassa luovuus, luottamus ja sosiaaliset taidot.

– Opettajien videot tuovat hienosti esiin sen, että opettajat tekevät vaativaa työtään koko persoonallaan. Kun koulutuksen rakenteita ja resursseja mietitään, on toimien tähdättävä siihen, että meillä jatkossakin on osaavat, motivoituneet, työhönsä intohimoisesti suhtautuvat ja hyvinvoivat opettajat, Salo toteaa. 

Katso video alta!

Teksti: Heikki Pölönen

Kuva: Leena Koskela

 

Educa-messut 24.–25.1.2020