• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Opettajaan kohdistunut tappouhkaus somevideolla toi sakkoja lukiolaiselle

18.12.2020 - 14.57 Uutinen
Kuvituskuva

Opiskelijan sosiaalisessa mediassa julkaisema video sai opettajan pelkäämään henkilökohtaisen turvallisuutensa puolesta.

Käräjäoikeus tuomitsi tekohetkellä alle 18-vuotiaan opiskelijan laittomasta uhkauksesta sakkoihin, kun tämä oli julkaissut sosiaalisessa mediassa videon, jossa uhkasi opettajaa tappamisella. Tekijä lähetti videon Snapchat-sovelluksessa ystävälleen, joka oli tekijän lupaa kysymättä julkaissut sen Instagramissa, josta se oli tullut opettajan tietoon.

Oikeus katsoi, että opettajalla oli videon nähtyään perusteltua aihetta pelätä oman ja läheistensä turvallisuuden puolesta. Opettaja oli opettanut opiskelijaa yhden kurssin verran, eikä hän muistanut tai tunnistanut videon tekijää opiskelijakseen.

Tekijä vetosi rap-kulttuuriin

Opiskelija kiisti julkaisseensa kyseisen videon sosiaalisessa mediassa. Hän kertoi tehneensä musiikkivideon ystävänsä kanssa yksityiseen käyttöön, ja videossa käytettiin musiikkityyliin liittyvää karkeaa kieltä, mutta siinä lausuttuja asioita ei ollut koskaan tarkoitus toteuttaa. Videota ei myöskään ollut tarkoitus julkaista.

Käräjäoikeuden mukaan asiassa oli riidatonta, että opiskelija oli uhannut videolla tappaa asianomistajan. Vaikka opiskelija ei itse julkaissut videota, hänen olisi pitänyt huomioida, että opettaja saa kuulla uhkauksesta. Teon rikosoikeudellista vastuuta ei poista se, että karkea kielenkäyttö kuuluu rap-kulttuuriin. Opettaja kertoi ottaneensa uhkauksen vakavasti, koska oli kokenut uhkauksessa samoja elementtejä aiemmin tapahtuneiden kouluampumisten kanssa. Opettaja oli videon julkaisun jälkeen joutunut olemaan kaksi viikkoa poissa töistä.

Käräjäoikeus katsoi, että opiskelija oli menettelyllään syyllistynyt tekoon, josta syyttäjä vaati hänelle rangaistusta. Opiskelija tuomittiin laittomasta uhkauksesta nuorena henkilönä 40 päiväsakkoon yhteensä 240 euroa sekä maksamaan opettajalle korvausta kärsimyksestä 600 euroa sekä korvaamaan opettajan 3 579,51 euron oikeudenkäyntikulut.

OAJ:n johtavan lakimiehen Erkki Mustosen mukaan opettajien henkeen ja terveyteen kohdistuneet laittomat uhkaukset on otettava aina vakavasti ja OAJ on näissä tapauksissa jäsentensä tukena prosessin alusta loppuun.

Teksti: Henna Honkalo