• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Valtuutetut tenttasivat OAJ:n hallitusta – kysymysten joukossa korostuivat vuosityöaika ja järjestön tehtävä

09.05.2019 - 16.17 Uutinen
Kuvituskuva
OAJ:n ylin päättävä elin eli 150-jäseninen valtuusto on koolla keskiviikosta perjantaihin. Torstaina tentattiin OAJ:n hallitusta.

OAJ:n hallituksen kyselytunti keräsi valtuutetuilta etukäteen kysymyksiä. Eräs valtuutettuja askarruttavimmista aiheista oli vuosityöaika. Sekä perusopetuksen vuosityöaikakokeilu että ammatillisen koulutuksen vuosityöaika saivat aikaan kysymysten tulvan.

Valtuuston kokouksen toisena päivänä järjestettiin kyselytunti, jossa hallituksen jäsenet vastasivat valtuutettujen heille etukäteen lähettämiin kysymyksiin. Osaan kysymyksistä vastattiin pienryhmäkatsauksissa, loppuihin taas kyselytunnilla.

Tapetilla vuosityöaika

Kyselytunti on tuttu formaatti vuosien takaa. Tämänkertaiseen kevätvaltuustoon kyselytunti teki paluun, sillä tuntumana oli, että kysymyksiä voisi olla paljon – ja niitä todella riitti.

Kysymyksissä korostui yksi aihe ylitse muiden: vuosityöaika. Valtuutettuja muun muassa mietitytti, mikä on lukioiden vuosityöaikakokeiluiden tilanne.

– Lukioiden osalta OAJ ja KT selvittivät viime syksynä lukio-opettajien työaikaa, mutta kysely ei tuonut riittävästi tietoa. KT halusi tehdä uuden selvityksen kevään aikana, mutta sitä ei ole tapahtunut. Lukion osalta kokeilumalli on niin sanotusti telakalla, yleissivistäviä opettajia edustava hallituksen jäsen Pekka Pieskä sanoi.

Valtuutetut kysyivät myös, miksei perusopetuksen kokeiluun saada mukaan aineenopettajia.

– Tätä selvitetään paraikaa, kun käynnissä on kysely kokeilusta kieltäytyneiltä kouluilta. Suurin pelko aineenopettajilla lienee se, että toisesta kokeiluvuodesta eteenpäin sitomattoman työajan prosentti muuttuisi liian alhaiseksi, myöskin ysiläinen hallituslainen Kari Nieminen kertoi.

Ammatillisen koulutuksen osalta kiinnosti se, kuinka OAJ valmistautuu seuraavaan neuvottelukierrokseen ja erityisesti E-osion työehtojen parantamiseen.

– OAO piti tärkeänä, että E-osio saatiin mukaan sopimukseen. Sopimuksen sisällä opettajien asemaa on helpompi korjata kuin sopimuksen ulkopuolella. Tavoitteenasettelu on aloitettu, mutta sitä tarkennetaan vielä, hallituksessa OAJ:n ammatillisia opettajia edustava Maarit Rahkola raotti tuleviin neuvotteluihin valmistautumista.

Paikallisen soveltamisohjeen tärkeys nousi esille.

– On tärkeää, että luottamusmiehet saavat tarvittavan tuen uuteen työaikamalliin siirryttäessä. Ongelmiin voidaan puuttua myös paikallisesti, ja saamme kentältä hyvin tärkeää tietoa uuden työaikamallin käyttöönotosta, Rahkola jatkoi.

Viestintä puhutti

Vuosityöaika keskustelutti myös viestinnän näkökulmasta. Valtuutetut kysyivät, halutaanko tietynlaiset mielipiteet vaientaa.

– Hallituksessa ja valtuustossa jokaisella on oikeus ja jopa velvollisuus ilmoittaa oma kantansa. En koe, että hallitusta tai OAJ:n toimistoa on yritetty hiljentää. Meistä jokainen varmasti arvostaa sellaista erimielisyyttä, jossa on joku ratkaisuehdotus taustalla, ysiläinen hallituksen jäsen Jukka Sarpila kertoi.

Valtuutettuja mietitytti myös, miksei OAJ:n ylin johto osallistu vuosityöaikakeskusteluun sosiaalisessa mediassa.

– Sosiaalinen media on laajentanut jäsenten osallistumista, mikä on hieno asia. Edunvalvonnan kysymyksistä pitää puhua, ja myös somessa olevat huolet ovat liikkuneet OAJ:hin. OAJ on tällä hetkellä keskittänyt viestinnälliset voimavarat omiin kanaviinsa. Vuosityöaikakeskustelu jatkuu myös somessa ja niin sen pitääkin olla, ysiläisiä jäseniä hallituksessa edustava Anna Renfors kertoi.

Mikä lopulta on järjestön tärkein tehtävä?

Valtuutetuilta tuli kysymyksiä myös järjestön päätehtävästä. Valtuutettujen kysymyksessä esitettiin huoli, pitäisikö OAJ:n keskittyä esimerkiksi SuomiAreenan sijaan edunvalvontaan.

Yleissivistäviä opettajia OAJ:n hallituksessa edustava Marita Savonmäki kertasi järjestön säännöt, joiden mukaan järjestön tulee toimia sekä opetusalalla toimivien taloudellisen aseman turvaamisen lisäksi myös yhteiskunnallisena vaikuttajana ja kehittäjänä.

– Edunvalvonta on OAJ:n ykköstehtävä. SuomiAreenassa läsnäolo on esimerkki yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, jonka uskotaan vaikuttavan myönteisesti kasvatuksen, koulutuksen ja sivistyksen arvostukseen ja sitä kautta perintempään edunvalvontaan.

Valtuuston kolmipäiväinen kevätkokous alkoi Helsingissä keskiviikkona 8.5.

Teksti: Sara Juntunen
Kuva: Heikki Pölönen