• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Mitä tarkoittaakaan tes tai neuvottelutulos? – Tutustu sopimussanastoon

13.12.2019 - 09.42 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimukset päättyvät keväällä 2022. Neuvottelemaan käydään toden teolla alkuvuodesta. Neuvotteluissa on paljon osapuolia ja yksityiskohtia. Olemme keränneet keskeistä sanastoa tähän uutiseen.

Järjestölliset toimet

Jos neuvottelut tyssäävät, on työntekijäjärjestöjen mahdollista vauhdittaa niitä erilaisilla järjestöllisillä toimilla, kuten mielenilmauksilla tai lakoilla. Laki sallii järjestölliset toimet, kun edelliset sopimukset ovat päättyneet eli kun työrauhavelvoitetta ei enää ole.

Työsulku

Myös työnantaja voi käyttää työtaistelutoimia. Tällöin kyseessä on työsulku, jonka aikana työnantaja estää työnteon ja lopettaa palkanmaksun.

Valtakunnansovittelija

Valtion työ- ja elinkeinoministeriön virkamies, jonka tehtävänä on sovitella työriitoja. Puolueeton sovittelija auttaa työnantaja- ja työntekijäjärjestöjä hakemaan sopua umpikujaan ajautuneissa tilanteissa. Suomessa työriitojen sovitteluun on osallistuttava, halusivat osapuolet tai eivät.

JUKO

OAJ kuuluu JUKOon eli Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestöön, joka neuvottelee julkisen sektorin ja näihin verrattavissa olevien alojen korkeasti koulutettujen virka- ja työehtosopimukset. JUKOssa on kaikkiaan 200 000 jäsentä eri liittojen kautta. Iso koko tuo voimaa, ja tästä syystä neuvotteluliittoja on olemassa.

Avaintyönantajat Avainta

Valtakunnallinen ja monialainen yksityisen sektorin työnantajien edunvalvontajärjestö. OAJ neuvottelee ammatillisia ja ammattikorkeakoulu- sekä vapaan sivistyksen opettajia koskevan työehtosopimuksen AVAINOTESin ja muun muassa yksityisiä päiväkoteja koskevan AVAINTESin.

Hyvinvointiala HALI ry

Työnantajajärjestö, joka edustaa yksityistä sosiaali- ja terveysalaa. Mukaan kuuluu myös varhaiskasvatuksen palveluja tuottavia organisaatioita. OAJ ei ole sopijaosapuoli, mutta hyväksyy liityntäpöytäkirjan, jolla säädetään esimerkiksi sak-aikaa.

Kuntatyönantajat KT

Kunta-alan työnantajajärjestö. Ajaa kuntien ja kuntayhtymien etuja työmarkkinoilla.

Sivistystyönantajat Sivista

Sivistys-, koulutus- ja tutkimusalan työnantajien edunvalvontajärjestö, joka on Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n jäsen. OAJ:n jäseniä kuuluu kolmeen Sivistan sopimukseen: koko opetusalan sopimukseen, yliopistojen ja harjoittelukoulujen sopimukseen sekä aikuiskouluttajien sopimukseen.

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Ohjeet lakkoavustuksen hakemiseen 
  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • Sopimusneuvottelut 2022 -sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä ovat aihetunnisteet #oajneuvottelee #lakko2022 #ArvoaAsiantuntijalle

PSST! Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!

Jaa