• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

5 Educa-tärppiä varhaiskasvatuksesta: Tietoa sak-työajasta ja sukupuolisensitiivisyydestä

27.12.2019 - 08.00 Uutinen
Kuvituskuva

Valtakunnallinen opetus- ja kasvatusalan tapahtuma Educa järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 24.–25.1.2020. Poimimme 25 vuotta täyttävän Educan valtavasta ohjelmavalikoimasta viisi vinkkiä varhaiskasvatuksen ympäriltä.

1. Miten sak-työajan pitäisi toteutua käytännössä?

Mitä tehtäviä sak-työaikaan kuuluu? Mitä tulisi tehdä, jos suunniteltu sak-työaika ei toteudu?

OAJ:n työmarkkina-asiamies Kristiina Johansson kertoo varhaiskasvatuksen suunnittelu-, arviointi- ja kehittämistyöajan käytännön toteutuksesta.

Varhaiskasvatuksen sak-työaika
Aika: 24.1. 2020 13:20–13:50
Paikka: Open Lounge

 

2. Varhaiskasvatuksen arjen näkökulmia tasa-arvoon

Miksi varhaiskasvatuksen on tärkeää olla sukupuolisensitiivistä? Siksi, että vaikka Suomesta puhutaan tasa-arvoisena maana, meillä on vielä paljon ongelmia sukupuolten tasa-arvon alueella. Esimerkiksi työmarkkinamme ovat jakautuneet poikkeuksellisen voimakkaasti miesten ja naisten aloihin.

Sukupuolisensitiivinen varhaiskasvatus tarkoittaa lasten tasa-arvoista huomioimista ja kasvatuspedagogiikkaa, jossa huomioidaan sukupuoliin liittyvät käsitykset ja stereotypiat. Sukupuolisensitiivisyys ja tasa-arvon edistäminen ovat tärkeitä teemoja varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa ja muissa varhaiskasvattajan työtä ohjaavissa asiakirjoissa.

OAJ:n järjestämällä luennolla avataan, mitä sukupuolisensitiivisyys varhaiskasvatuksessa tarkoittaa. Lisäksi luennolla käsitellään varhaiskasvatuksen arjen näkökulmia tasa-arvoon tutkimustiedon valossa.

Sukupuolisensitiivinen varhaiskasvatus
Aika: 24.1. 2020 15:15–15:45
Paikka: Tila 103

 

3. Mitä tapahtuu nyt yksityisessä varhaiskasvatuksessa?

Työskenteletkö varhaiskasvatuksen opettajana, erityisopettajana tai päiväkodinjohtajana yksityisessä päiväkodissa? OAJ:n järjestämästä keskustelutilaisuudesta saat tietoa varhaiskasvatuksen yksityisen sektorin ajankohtaisista asioista, kuten sak-työajan riittävyydestä ja muista työaikakäytännöistä.

Luvassa on keskustelua myös tulevista muutoksista, jotka koskevat varhaiskasvatuksen ryhmäkokoa ja lasten subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen.

Ajankohtaista yksityisessä varhaiskasvatuksessa
Aika: 24.1. 2020 17:45–18:45
Paikka: Tila 204-205

 

4. Onko varhaiskasvatuksen opettajan työ tarpeeksi houkuttelevaa?

Onko varhaiskasvatuksen opettajan työ mahdollista kokea mielekkääksi nykyisessä varhaiskasvatusympäristössä? Varhaiskasvatuksen professorin Kirsi Karilan esityksessä analysoidaan varhaiskasvatusalan houkuttelevuuteen liittyvää keskustelua ja varhaiskasvatustyön merkitystä.

Karila toimii Varhaiskasvatuksen koulutusten kehittämisfoorumin puheenjohtajana. Hän on tutkinut varhaiskasvatuksen ammatillisuutta, varhaiskasvatuksen kulttuurisia muutoksia ja varhaiskasvatuksen kansallista ja paikallista politiikkaa sekä näiden merkitystä varhaiskasvatuksen arjessa toimiville lapsille, perheille ja ammattilaisille.

Miksi hyvät ammattilaiset katoavat varhaiskasvatuksesta – vai katoavatko?
Aika: 25.1. 2020 11:00–11:30
Paikka: Tahto

 

5. Mitä uutta hallitusohjelma tuo varhaiskasvatustyöhön?

Varhaiskasvatus kehittyy kovaa vauhtia. OAJ:n erityisasiantuntijat Auli Setälä ja Kirsi Sutton kertovat hallitusohjelman tavoitteista varhaiskasvatuksen osalta. Mitä hallitusohjelman toivotaan tuovan lapsille, varhaiskasvatustyöhön ja alan ammattilaisten arkeen?

Varhaiskasvatuksen kehittämisen suuntaviivat
Aika: 25.1. 2020 10:30–11:00
Paikka: Tahto

 

Teksti: Veera Nuutinen

 

Educa-messut 24.–25.1.2020

 

Varhaiskasvatuksen opettaja: liittosi on OAJ

OAJ ajaa varhaiskasvatuksen opettajien asiaa. Tule jäseneksi Opetusalan Ammattijärjestöön OAJ:hin ja samalla Varhaiskasvatuksen Opettajien Liittoon VOL:iin!

OAJ sydän vakaope.png