• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Varhaiskasvatuksen opettajien palkkoja nostetaan monessa kunnassa – mistä on kyse?

20.11.2018 - 13.51 Uutinen
Kuvituskuva

Tänä vuonna varhaiskasvatuksen opettajien palkat ovat nousseet suureksi puheenaiheeksi, ja moni kunta on jo syksyllä nostanut palkkoja. OAJ:n Petri Lindroos ja Kristiina Johansson kertovat, mistä on kyse.

Varhaiskasvatuksen opettajien palkankorotuksista on kerrottu tänä vuonna monessa kunnassa. Mistä korotukset juontuvat?

Pääluottamusmiehet neuvottelevat palkankorotuksista

Palkankorotusuutisten taustalla ovat virka- ja työehtosopimusneuvottelut, jotka OAJ ja JUKO kävivät alkuvuonna työnantajien kanssa.
 
– Sovimme neuvotteluissa palkankorotuksista ja muista opettajan työehdoista. Yleiskorotusten lisäksi sovimme paikallisesta järjestelyerästä. Suurimmassa osassa kunnista pääluottamusmiehet ovat käyneet syksyn aikana neuvotteluja järjestelyerän kohdentamisesta, ja sen seurauksena varhaiskasvatuksen opettajat ovat saamassa monin paikoin tuntuvia palkankorotuksia, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos sanoo.
 
JUKOn OAJ:läiset pääluottamusmiehet neuvottelevat korotuksia kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen eli KVTES:n piirissä työskenteleville. Pääluottamusmiehet ovat kunnissa käyttäneet palkankorotusten perusteena muun muassa paikallisia palkkausepäkohtia ja varhaiskasvatuslakiin tehtyjen muutosten myötä tullutta tehtävän vaativuuden kasvua.
 
– Varhaiskasvatuslain pedagogiset velvoitteet ovat lisänneet tehtävän vaativuutta, ja sen pitää näkyä tehtäväkohtaisessa palkassa. Keskustasolla olemme sopineet työnantajan kanssa peruspalkasta, tehtäväkohtaiset palkat puolestaan määritellään paikallisesti tehtävän vaativuuden perusteella, OAJ:n työmarkkina-asiamies Kristiina Johansson sanoo.

Korotukset tarvitaan myös yksityisiin päiväkoteihin

Tehtävien vaativuus on tietysti kasvanut myös yksityisissä päiväkodeissa. Johansson muistuttaakin, että myös Avaintan sopimusten piirissä olevissa yksityisissä päiväkodeissa on mahdollista parantaa varhaiskasvatuksen opettajien palkkausta, koska myös niissä neuvotellaan paikallisista järjestelyeristä.
 
– Kilpailu osaavista opettajista on käynnissä. Kaikkien yksityisten päiväkotien, myös Hyvinvointialan liittoon kuuluvien, kannattaa maksaa vähintään samaa palkkaa kuin kunta, jos ne haluavat pitää osaajista kiinni, Johansson sanoo.

OAJ seuraa neuvottelujen etenemistä

Uutissuomalaisen tekemän kyselyn mukaan kolmasosa kunnista aikoo nostaa varhaiskasvatuksen opettajien palkkoja. OAJ seuraa paikallisten neuvottelujen etenemistä. Monessa kunnassa neuvottelut ovat kuitenkin vielä kesken, joten tarkkoja lukuja ei vielä ole tiedossa. 
 
– Tarkat luvut saamme alkuvuodesta, kun teemme asiasta kyselyn luottamusmiehille, Kristiina Johansson sanoo.

Ei leikkirahaa – julkisuudesta tukea palkankorotuksille

Myös julkisuudessa on käyty vuoden mittaan tiivistä keskustelua varhaiskasvatuksen palkoista. Keväällä sosiaalisessa mediassa herännyt Ei leikkirahaa -kansanliike järjesti Helsingissä mielenilmauksenkin, jossa myös OAJ näkyi isosti. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kirjoitti aiheesta blogissaan näin.
 
Tänään tiistaina vietettävän Lapsen oikeuksien päivän kunniaksi Ei leikkirahaa -liike kokoontuu jälleen. Senaatintorilla pidettävässä tapahtumassa muistutetaan jokaisen lapsen oikeudesta laadukkaaseen varhaiskasvatukseen.
 
– Varhaiskasvatuksen opettajat tekevät vaativaa ja vastuullista työtä. On tärkeää, että nyt kiinnitetään laajalla rintamalla huomiota heidän palkkaukseensa, sillä pelkkä arvostus ei elätä. Onkin hienoa, että paremman palkan puolesta pitää moni ääntä myös Ei leikkirahaa -liikkeen nimissä. Palkkaus pitää saada kuntoon, että varhaiskasvatuksen opettajan työ säilyy houkuttelevana. Vain näin voi toteutua jokaisen lapsen oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen, Petri Lindroos sanoo.

Järjestelyeristä neuvotellaan myös muilla sopimusaloilla

  • Sopimusneuvottelujen seurauksena järjestelyeristä neuvotellaan muillakin aloilla kuin varhaiskasvatuksessa. 
  • Syksyllä on keskustasolla sovittu Sivistystyönantajien kanssa yliopistojen järjestelyerän kohdentamisesta, ja harjoittelukoulujen järjestelyerästä käydään neuvotteluja.
  • Näiden lisäksi järjestelyeristä neuvotellaan paikallisesti OVTES:n ja AVAINOTES:n piirissä.

Katso videolta, mitä KVTES-neuvotteluissa sovittiin