• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Suhdeluvut takaamaan opettajien määrää koulussa

23.03.2017 - 07.00 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ esittää ryhmien muodostamisen perustaksi suhdelukua, jolla säädeltäisiin oppilaiden määrää suhteessa opettajien määrään. Esimerkiksi peruskoulun alkuopetuksessa suhdeluku olisi 1:18 ja 3. luokalta lähtien 1:20.

OAJ on pitkään ideoinut opettajien kanssa keinoja, joilla työrauha ja oppimisen ilo voitaisiin palauttaa opiskeluun.
 
– Enimmäisryhmäkoon asemesta esitämme uudenlaista mallia, jossa opettajien vähimmäismäärä mitoitetaan lainsäädännöllä. Tämä tukisi opettajan mahdollisuuksia soveltaa uuden opetussuunnitelman edellyttämiä moderneja opetusmenetelmiä. Opettaja voisi ohjata yksilöllisemmin lapsia ja nuoria, jolloin varmistettaisiin, että jokainen oppilas saa tarvitsemaansa tukea, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen perustelee.

Suhdeluku toisi yhdenvertaisuutta

Suhdeluku takaisi yhdenvertaisen opettajamitoituksen suhteessa lasten, oppilaiden ja opiskelijoiden määrään kaikissa kouluissa ja kaikissa kunnissa.
 
– Ryhmät voitaisiin muodostaa nykyistä joustavammin. Esimerkiksi 60 oppilaasta voisi vastata kolme opettajaa yhdessä. Tällöin myös työrauhaongelmia ja kiusaamista voitaisiin paremmin ennaltaehkäistä leimaamatta yhtäkään osapuolta. Suhdeluku vahvistaisi myös erityisopetusta tarvitsevien oppilaiden tukea, Luukkainen uskoo
 
– Lisäksi esitämme lainsäädäntöön keinoja, joilla johtajat ja rehtorit voisivat edistää turvallisuutta. Näitä olisivat muun muassa kasvatuskeskustelun käyttö varhaiskasvatuksessa, nopeampi apu mielenterveysongelmiin sekä opetuksen järjestäjän velvollisuus toimia pikaisesti kiusaamis- ja väkivaltatilanteissa, Luukkainen kertoo.   
 
OAJ muistuttaa, että kuntapäättäjillä on mahdollisuus ottaa suhdelukuajattelu käyttöön vaikka heti. Kuntapäättäjillä on useita keinoja, joilla vahvistaa työrauhaa. He päättävät niin tuntikehyksestä, erityisluokkien perustamisesta, kielivalikoimasta kuin painotetusta opetuksestakin.
 
– Koulujen työrauha on yksi tärkeistä kuntavaaliaiheista. Olemmekin valmistaneet kuntapäättäjille oman Reittioppaan turvaamaan koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten työrauhaa sekä oppimisen iloa.

OAJ:n esittämät vähimmäisopettajamäärät

Ammatillisessa koulutuksessa ja lukiossa OAJ:n esittämä suhdeluku olisi 1:20. Erityisopettajia pitäisi olla vähintään yksi sataa ja opinto-ohjaajia yksi kahtasataa oppilasta kohti. Erityisen tuen oppilaat otettaisiin huomioon kertoimella 2 ja vieraskieliset sekä tehostetun tuen oppilaat kertoimella 1,5. Yhdysluokissa ja erityistä työturvallisuutta edellyttävissä ryhmissä suhdeluku olisi 1:16.
 
Suhdelukusäännökset koskevat OAJ:n esityksessä vain opettajia, mutta varhaiskasvatuksessa myös kasvatus- ja hoitohenkilöstöä. Alle kolmevuotiaita koskeva suhdeluku olisi 1:4 ja 3–5-vuotiailla 1:7. Esiopetuksessa suhdeluku olisi 1:13 tai lapsen osallistuessa varhaiskasvatukseen 1:7.

Lue lisää