• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

OAJ:n ratkaisuehdotukset: Näin tasa-arvorahoituksella voidaan ehkäistä eriarvoistumista

Tasa-arvorahan avulla voidaan muun muassa ehkäistä syrjäytymistä ja eriarvoistumista. OAJ kokosi ehdotuksensa siitä, miten tässä voitaisiin onnistua.

06.09.2023 Näkemys
Hallitus sorvaa ensimmäistä budjettiaan – tätä on lupa odottaa

Syyskuun loppupuolella maan hallitus tekee esityksensä ensi vuoden budjetiksi. OAJ kävi läpi hallitusohjelman ja kokosi listan asioista, joita budjettiriihestä on sen pohjalta lupa odottaa. Budjetin jatkovalmistelua varten OAJ:llä on myös täsmätärppejä hallitukselle.

28.08.2023 Näkemys
Tuki tarvitsee toteutuakseen varhaiskasvatuksen opettajia ja erityisopettajia

Erityisesti alle 3-vuotiaat saavat liian harvoin tarvitsemaansa tukea ja erityisopetusta varhaiskasvatuksessa. Lisäksi vajaat erityisopettajaresurssit kapeuttavat erityisopettajan työn liian usein pelkkään henkilöstön konsultointiin. OAJ ja Suomen varhaiskasvatuksen erityisopettajat ry esittävät ratkaisut lapsen tuen toteutumiseen.

11.04.2023 Näkemys
Neljä kynnyskysymystä Suomen tulevaisuudelle: Näissä asioissa tarvitaan hallitukselta suunnanmuutos

Rakennetaanko Suomen tulevaisuutta osaamisen varaan, vai häämöttääkö edessä osaamisen jälkeinen Suomi? Kokosimme yhteen neljä huolestuttavaa kehityskulkua, joissa suunnan muuttaminen on tulevan hallituksen vastuulla.

04.04.2023 Näkemys
Suomalaisten nuorten opiskelu- ja työkyky on turvattava 

OAJ yhdessä nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen kanssa haluaa tarjota ratkaisuja nuorten työ- ja opiskelukyvyn ylläpitämiseen ja parantamiseen. Korona-aika syvensi nuorten kokemaa kuormitusta ja pahensi mielenterveyden haasteita etenkin jo ennestään vaikeassa asemassa olevien nuorten keskuudessa. Haasteet heijastuvat myös kouluissa ja oppilaitoksissa työskentelevien opettajien työoloihin.

08.03.2023 Näkemys
Maksuton koulutus on hyvinvointimme kivijalka

Tutkintokoulutuksen maksuttomuus on ennen kaikkea periaatteellinen kysymys. Korkeakoulutuksen maksuttomuuden on oltava linjassa koko koulutusjärjestelmän maksuttomuuden kanssa.

14.02.2023 Näkemys
OAJ:n keinot varhaiskasvatuksen opettajapulan ratkaisemiseksi

Varhaiskasvatuksen opettajapula on ratkaistavissa. Näin ongelmat ratkaistaisiin OAJ:n mukaan.

27.09.2022 Näkemys
OAJ vaatii koulujen koronakäytäntöjen päivittämistä 

OAJ vaatii viranomaisilta selkeitä ohjeistuksia siitä, mikä on terveydenhuollon vastuu kouluissa ilmenneiden altistumisten ja karanteenipäätösten tiedottamisesta.  

23.11.2021 Näkemys
Mikä ihmeen opettajarekisteri?

OAJ on ajanut opettajarekisteriä jo pitkään. Alkuvuodesta 2021 tuolloin tiede- ja kulttuuriministerinä toiminut Annika Saarikko nimesi kolme selvityshenkilöä tekemän selvityksen opettajarekisterin perustamisesta ja opettajatiedonkeruusta. Miksi rekisteri tarvitaan ja mistä siinä olisi OAJ:n mielestä kyse? 

13.09.2021 Näkemys
Suomi jättää uudet opettajat tuuliajolle – mentorointi kirjattava lakiin

Jokaiselle uudelle opettajalle pitää saada lakiin kirjattu oikeus ja velvollisuus kaksivuotiseen mentorointiin työajalla. Mentorointi on vastaus uran alkuvaiheen siirtymässä koulutuksesta työelämään, ja sen kirjaaminen lakiin on yksi OAJ:n esityksistä maan hallitukseen puoliväliriiheen.

30.03.2021 Näkemys
OAJ:n viestit puoliväliriiheen: Opettajien ja esihenkilöiden uupuminen edellyttää toimia, koulutuksen rahoitus saatava kasvu-uralle

Pitkittynyt poikkeustilanne on kiristänyt opettajien ja esihenkilöiden jaksamisen äärirajoille. OAJ odottaa huhtikuun puoliväliriihestä päätöksiä, joilla työssäjaksamista voidaan tukea ja parantaa.

17.03.2021 Näkemys
Hybridiopetus on moniongelmaista ja siinä piilee ansa

Hybridiopetus on herättänyt paljon keskustelua. Sana hybridi on mediassa jo vakiintunut terminä, joka voidaan pudottaa huulilta helppona ratkaisuna, jos opetuksen järjestäminen tavalliseen tapaan on ei ole mahdollista. Hybridiopetus ei ole kuitenkaan ongelmatonta.

08.03.2021 Näkemys
Yo-tutkinnon työkuorma on kasvanut jo vuosia, ja korona kärjisti tilanteen – lisätyö korvattava lisärahoituksella

Ylioppilastutkintoon liittyvä työ on lisääntynyt jo vuosia, ja koronavuonna työmäärä nousi uuteen huippuunsa. Syksyn ja kevään tutkintokertojen aikana ammattijärjestöön on tullut runsaasti yhteydenottoja, sillä lisääntynyt työ kuormittaa lukioiden opettajia ja rehtoreita. Työn resursointi on jäänyt pahasti jälkeen todellisesta tarpeesta. OAJ vaatii, että opettajille ja rehtoreille kertynyt lisätyö on korvattava lisärahoituksella.

12.11.2020 Näkemys
Kiusaamiselle stoppi – mitä siihen tarvitaan? OAJ listaa kymmenen tärkeintä toimenpidettä

Jokainen kiusaamistapaus on liikaa. Poliittiset päättäjät voivat päätöksillään vaikuttaa siihen, että kiusaaminen ja väkivalta kouluissa, oppilaitoksissa ja päiväkodeissa saadaan loppumaan. OAJ listaa kymmenen tärkeintä toimenpidettä, jotka tällä hallituskaudella pitää toteuttaa.

21.10.2020 Näkemys
5 syytä, miksi opiskeluhuoltoa ei saa siirtää sote-maakuntien järjestettäväksi

Maan hallitus kaavailee opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalveluiden siirtämistä kunnilta uusien sote-maakuntien vastuulle. OAJ vastustaa siirtoa ja vaatii, että koulupsykologi- ja -kuraattoripalveluiden järjestäminen säilyy kuntien tehtävänä ja kunnilla säilyy oikeus päättää palveluiden järjestämisestä. Siirto maakuntiin heikentäisi opiskeluhuollon ennaltaehkäisevää, yhteisöllistä toimintaa sekä vaikeuttaisi käytännön työtä kouluissa monin tavoin.

17.09.2020 Näkemys