• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Opettajiin kohdistuva vihapuhe lopetettava!

05.02.2021 - 11.20 Blogi
Kuvituskuva

Sosiaalisessa mediassa on jälleen noussut esille vihapuhetta yksittäisiä opettajia kohtaan. OAJ on havainnut opettajiin kohdistuvien paineiden ja vihapuheen vain lisääntyvän koronan jatkumisen myötä. Näin ei saa olla. Opettajat, rehtorit, päiväkodinjohtajat ovat tärkeä ja yhteiskuntaa kannatteleva osa erityisesti näin korona-aikana. Ilman opetusalan ammattilaisia ei yhteiskunta pyöri.

Opettajat niin varhaiskasvatuksessa kuin perusopetuksessa kohtaavat lapsia ja nuoria läheltä päivittäin. Opettajilla on luonnollinen huoli niin omasta, lasten ja nuorten kuin koko yhteiskunnan turvallisuudesta. Korona on vakava, monelle ymmärrettävästi kuoleman vakava asia, vaikka Suomessa laadukkaiden ja tiukkojen sekä nopeasti oikein ajoitettujen toimenpiteiden takia tilanne onkin yksi maailman parhaita, vielä.

Opettajilla on luonnollinen huoli niin omasta, lasten ja nuorten kuin koko yhteiskunnan turvallisuudesta.

Näyttöä on, kuinka nopeasti tilanne on monissa paikoissa heikentynyt välinpitämättömän toiminnan seurauksena. Siksi kaikki ihmisten omassa vallassa olevat toimet on tehtävä pandemian leviämisen estämiseksi ja tukahduttamiseksi.

Opettajien työhön kuuluu, että he kertovat yhteiskunnan ajankohtaisista asioista ja auttavat lapsia ja nuoria käsittelemään huolia, joita heidän arkielämässään nousee esille. Demokraattisessa yhteiskunnassa pitää voida keskustella asioista ilman epäasiallista kohtelua. Puskista huutelijat, salattujen tilien kautta vihapuhetta levittävät pelokkaat uhoajat aiheuttavat paljon huolta ja turhaa työtä. Samalla he myös pilaavat muutoin hyviä sosiaalisen median alustoja ja niiden keskusteluja. Sekin on väkivaltaa.

Demokraattisessa yhteiskunnassa pitää voida keskustella asioista ilman epäasiallista kohtelua.

Muun kuin tutkimusperäisen tiedon ja uskomusten levittäminen on vastuutonta ja vaarallista toimintaa. Lasten parissa perusopetuksessa työtään tekevät opettajat ovat virkamiehiä ja tekevät työtään virkavastuulla yhteiskunnan luottamuksella. Heidän ja muiden opettajien sekä esihenkilöiden työtä on tuettava, ei vihjailtava, painostettava tai uhkailtava! Myös kun kyseessä ovat koronarajoitukset, pandemian leviämistä koskevat toimet, esimerkiksi maskin käyttö. Maskin käyttäminen on tavoite, ei vastustuksen, puhumattakaan vihan kohde.

Tuomitsen kaiken opettajien maalittamisen ja vihapuheen opettajia kohtaan.

Tuomitsen kaiken opettajien maalittamisen ja vihapuheen opettajia kohtaan.

Olli Luukkainen

OAJ:n puheenjohtaja
Twitter: @OlliLuukkainen


Tunnista kiusaaminen

Opettaja voi joutua työnsä vuoksi kiusatuksi sosiaalisessa mediassa tai saada epäasiallisia viestejä huoltajilta tai opiskelijoilta.

Lue lisää
Olli Luukkainen
Olli Luukkainen