• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Nollatoleranssi on ainoa mahdollisuus

14.09.2018 - 00.00 Blogi
Kuvituskuva

Ylen MOT-toimitus julkaisi tiistaina 11. syyskuuta tutkimukseen, jossa nuoret kertoivat kouluissa tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä. Kohu on jo johtanut yhden rehtorin hyllyttämiseen sekä asian käsittelyyn eduskunnan kyselytunnilla. Viesti on selvä: lasten ja nuorten seksuaaliseen häirintään täytyy olla nollatoleranssi.

OAJ:n kanta asiaan on myös yksiselitteisen selvä. Seksuaalinen itsemääräämisoikeus on yksi keskeisiä ihmisoikeuksia, jota pitää kunnioittaa kaikissa tilanteissa. Erityisen voimakas tämä vaatimus on lasten ja nuorten kohdalla.
 
Kyse on turvallisesta oppimis- ja työympäristöstä, kokemuksesta ja teoista, sekä kulttuurista, jossa oikeita asioita otetaan puheeksi, asianmukaisella tavalla ja tilanteisiin puututaan aina kun on tarpeen.
 
Vastuuta kasvattamisesta ei pidä sälyttää kokonaan opettajille ja koululle. Vastuu lasten kasvattamisesta ja heidän tasapuolisesta ja oikeasta kohtelusta kuuluu meille kaikille. Täytyy aina kuitenkin muistaa, että opettajalla ja koululla on merkittävä rooli nuoren ja lapsen elämässä. 
 
OAJ ei voi järjestönä tukea asenteita, joissa seksuaalista häirintää jotenkin vähätellään. Sellaiselle ei yhteiskunnassa yksinkertaisesti saa olla tilaa.
 
Seksuaalinen häirintä on aina vallankäyttöä, toisen alistamista. Opettajan ja esimiehen työ on erittäin vaativaa ja kuormittavaa, ja se tarvitsee tuekseen mahdollisimman turvallista työympäristöä.
 
Häirintää ja kiusaamista ei saa esiintyä työpaikoilla missään muodossa. Ei esimiesten ja alaisten, ei kollegoiden eikä nuorten välillä. Ei missään tilanteissa.
 
Koko MOT-kohu osoittaa, että meistä monilla on asenteissamme korjaamisen varaa. Asenteita voidaan korjata erilaisilla kampanjoilla, mutta helpoiten korjaamisen aloittaa hyvin yksinkertaisesti: katsomalla peiliin.
 
Jos opettaja tai esimies kokee epävarmuutta siitä, miten häirintää ehkäistään ja tilanteissa toimitaan, Opetushallitukselta on tällaisiin tilanteisiin hyvä ohjeistus.
 
Kiireesti tulee kehittää myös koulutus- ja kasvatus- sekä tutkimusalan turvallisuutta ja hyvinvointia. Siihen liittyy opettajankoulutuksen, turvallisuuden johtamisen ja esimiestyön, menetelmien ja välineiden, työtapojen ja ohjeistuksien kehittäminen sekä lainsäädännön parantaminen ja opettajarekisterin luominen vastaamaan arjen tarpeita.
 
 
Olli Luukkainen
OAJ:n puheenjohtaja
Twitter: @OlliLuukkainen
Jaa
Olli Luukkainen
Olli Luukkainen