• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Uupumista vastaan

27.01.2021 - 08.00 Blogi
Kuvituskuva

Jos kyyniset ajatukset alkavat vallata tilaa mielestä, on hyvä pysähtyä. Mieti, mikä sinua kannattelee työelämässä? Kun arkinen työ kuluttaa voimat loppuun, on aika nostaa asia esille oman esihenkilön kanssa.

Kaikki tuntuu työssä mielenkiintoiselta. Autan mielelläni työkaveria ja lähden mukaan projekteihin, koska ne ovat valtavan innostavia ja antoisia. Haluan auttaa lapsia, oppilaita, opiskelijoita, työntekijöitäni ja kollegoja.

Koronan tuomat poikkeusolot tuovat lisäkuormitusta ja vaativat uusien käytänteiden oppimista, mutta olen päättänyt suoriutua niistäkin. Huomaan nyt, että illat alkavat täyttyä työn tekemisestä. Alan perua omia harrastuksia ja huomaan istuvani koneen äärellä myöhään iltaan. Asiat alkavat välillä harmittamaan ja paikkojakin kolottaa.

Alan perua harrastuksia ja huomaan istuvani koneen äärellä iltaan. Asiat alkavat harmittamaan ja paikkojakin kolottaa.

Stop. Viimeistään tässä vaiheessa on hyvä pysähtyä miettimään. Oletko matkalla kohti työuupumusta? Kun arkinen työ tuntuu kuluttavan voimat loppuun, on aika nostaa asia keskusteluun oman esihenkilön kanssa ja oltava matalalla kynnyksellä yhteydessä työterveyshuoltoon.

Kiireetön keskustelu avuksi

Mistä sitten lähteä liikkeelle? Esihenkilöillä on lainsäädännöllinen velvollisuus huolehtia siitä, ettei työ aiheuta vaaraa tai haittaa työntekijän terveydelle tai turvallisuudelle. Tämä koskee myös henkistä kuormitusta. Esihenkilön kanssa on aloitettava kiireetön keskustelu siitä, miten työtä voidaan järjestellä siten, että omasta työkuormasta voi suoriutua menettämättä voimavarojaan. Esihenkilön kanssa käydään läpi työtehtäviä ja pohditaan ratkaisuja esimerkiksi töitä uudelleen järjestelemällä.

Esihenkilön kanssa on aloitettava kiireetön keskustelu siitä, miten työtä voidaan järjestellä.

Vaikka aika on kaikilla kortilla, keskustelut esihenkilön kanssa on oltava kiireettömiä ja aikaa ratkaisujen hakemiselle olisi hyvä löytää. Esihenkilön kanssa on sovittava seurantatapaamisia, joilla varmistetaan, että työn kuormittavuus säilyy sopivalla tasolla. Myös uusia toimenpiteitä jaksamisen turvaamiseksi on mahdollista sopia. Usein jo keskustelujen kautta tilanne helpottuu, kun kaikki osapuolet tietävät työmäärät ja resurssit.

Kuormitusvaaka työkaluksi

Omaa luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua kannattaa lähestyä myös matalalla kynnyksellä, sillä heillä on tietotaito paikallisista ohjeista ja toimintamalleista.

Mikäli kyseessä on vakavampi työkykyä uhkaava asia, eteen voi tulla työterveysneuvottelu. Tässä on tarkoitus yhdessä työntekijän, esihenkilön ja työterveyshuollon kanssa etsiä todellisia muutoksia työssä jaksamiseen. Työterveysneuvotteluun on hyvä valmistautua rauhassa. Ohjeita löydät täältä.

Kun kuormitus uhkaa, on hyvä miettiä ideoita tilanteen ratkaisemiseksi. Työturvallisuuskeskus on luonut maksuttoman kuormitusvaa’an, jonka avulla pääset helposti liikkeelle siinä, millaiset asiat haastavat omaa työssä jaksamista. Vaa’an avulla asian saa näkyväksi ja sitä voi täyttää myös yhdessä esihenkilön kanssa.

Kun kyyniset ajatukset alkavat vallata tilaa mielestä, on hyvä pysähtyä. Mieti, mikä sinua kannattelee työelämässä ja mikä saa asiat jälleen tuntumaan mielenkiintoisilta?

Sari Melkko

OAJ:n erityisasiantuntija

Twitter: @sari_melkko

Sari Melkko
Sari Melkko