• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Minkä arvoinen on opettaja budjettiriihessä?

Varhaiskasvatuksen opettajapulaa on vatvottu vuosikausia. Tänään alkaneessa budjettiriihessä hallituksella on tilaisuus viimein puuttua ongelmaan: osoittaa rahat opettajarekisterin perustamiseen ja lisätä varhaiskasvatuksen opettajien koulutusmäärää, kirjoittaa koulutuspolitiikan johtaja Nina Lahtinen.

31.08.2022 Blogi
Osaamisvajeeseen vastataan koulutuksella

Työelämä muuttuu jatkuvasti, ja osaamisen kehittäminen on välttämätöntä. Aikuiskoulutuksen ja ammatillisten opettajien merkitystä osana koulutusjärjestelmää on tehtävä näkyvämmäksi, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto.

30.08.2022 Blogi
Työniloa ja työrauhaa!

Lukuvuosi alkaa positiivisissa, toisaalta epävarmoissa tunnelmissa. Moni opettaja ja opetusalan ammattilainen jäi kesälomalle kuormittuneena rankan lukuvuoden jälkeen. Toivonkin, että kaikki opettajat ja esihenkilöt sekä myös oppilaat ja opiskelijat ovat voineet levätä ja palautua loman aikana.

09.08.2022 Blogi
Opettajan laatima oppimateriaali ei ole oppilaitoksen yhteistä omaisuutta

Kesä tuo mukanaan valoa ja lämpöä, kukat kukkivat ja puut saavat upean vihreän lehtipeiton. Kesän alun perinteisiin näyttää kuuluvan myös työnantajapuolen aktivoituminen tekijänoikeusasioissa. OAJ:n lakimies Ira Hietanen-Tanskanen muistuttaa, että opettajien ei kannata allekirjoittaa kohtuuttomia sopimusehtoja.

21.06.2022 Blogi
Hyvinvointia työhön!

Opettajien ja opetusalan ammattilaisten työtä arvostetaan ja heidän työnsä koetaan merkitykselliseksi yhteiskunnassamme. Näin koki myös 80 prosenttia opetusalan ammattilaisista OAJ:n Fiilismittarin mukaan helmikuussa. Fiilismittarin avulla kartoitamme jäsentemme työhyvinvointia viikoittain.

20.06.2022 Blogi
Sitkeä neuvottelutoiminta toi lopulta kunta-alalle erillissopimuksen, palkankorotukset ja palkkaohjelman

Aktiivinen, sitkeä ja ratkaisuhakuinen yritys tuotti viimein tulosta kunta-alan neuvotteluissa, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto.

09.06.2022 Blogi
OAJ rakentaa vahvempaa opettajien edunvalvontaa maailmalla

Miksi OAJ tekee kehitysyhteistyötä? Eikö kotimaan ongelmien ratkaisemisessa ole riittävästi tehtävää?

06.06.2022 Blogi
Työhyvinvointi korkea-asteella tuottaa innovaatioita ja osaamisen uudistumista

Työhyvinvointi rakentuu päivittäisessä työn tekemisessä ja vuorovaikutuksessa. Hyvinvointi vaikuttaa suoraan myös tuottavuuteen. Hannele Louhelaisen ja Teija Golnickin blogissa kerrotaan pilottihankkeesta, jonka tavoitteena on edistää vuoropuhelua, johtamista ja työhyvinvointia korkeakouluyhteisöissä.

03.06.2022 Blogi
Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus eivät ole mielipidekysymyksiä

Myös opettajilla ja opetusalalla toimivilla on oikeus työssään tasa-arvoiseen ja yhdenvertaiseen kohteluun. Tasa-arvoa voidaan edistää työpaikoilla tapahtuvissa kohtaamisissa ja toimia siten, että jokainen työyhteisön jäsen tuntee olevansa tervetullut töihin omana itsenään, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto.

01.06.2022 Blogi
Painava sana: Kotoutumiskoulutuksen ongelmiin pitää vastata nyt

Kielen oppiminen on avain kotoutumiseen ja osallisuuteen yhteiskunnassa. Suomen kieltä maahanmuuttotaustaisille opettavana tiedän omien ja lukuisten kollegoideni kokemusten pohjalta, että kotoutumiskoulutus ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Pulmia voitaisiin korjata pienilläkin teoilla, kunhan päättäjiltä löytyisi tahtoa ja resursseja, Heidi Naukkarinen kirjoittaa. 

30.05.2022 Blogi
Mikä neuvoksi, kun oppimisen tukea ohjaa resurssipula eikä lapsen tarve?

Kolmiportaisen oppimisen tuen mallin piti tehdä tuesta ennaltaehkäisevää ja tuoda se lapsen yksilöllisen tarpeen mukaan omaan luokkaan ja lähikouluun. Miksei tukea sitten vieläkään saada ajoissa ja tarpeeseen? Projektityöntekijä Elisa Lientola selvitti asiaa oikeusmuotoiluprosessissa, jonka pohjalta syntyi opasvideo. Videon löydät tämän kirjoituksen lopusta.

18.05.2022 Blogi
Yhdessä eteenpäin!

Aloitin OAJ:n puheenjohtajana viime viikolla. On kunnia johtaa maailman ainutlaatuisinta ammattijärjestöä, joka valvoo opettajien ja opetusalalla työskentelevien koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta yliopistoon saakka. Pidän tärkeänä, että niin järjestössämme kuin yhteiskunnassamme arvostetaan kaikkia opettajia ja opetusalalla toimivia. Kaikkien ammattiryhmien edunvalvontaa on edistettävä tehokkaasti ja ammattimaisesti.

16.05.2022 Blogi
Arvon mekin ansaitsemme

Olemme joutuneet poikkeukselliseen tilanteeseen. Kunta-alan palkansaajat ovat menossa ennen näkemättömään lakkoon. Noin 82 000 kunta-alan työntekijää aikoo olla poissa töistä huomisesta alkaen viikon ajan. Yksityisellä opetusalalla vielä tuotakin yhden päivän pitempään.

02.05.2022 Blogi
Varhaiskasvatuksen opettajan palvelussuhteen ehdot kuntoon yksityiselläkin puolella

Varhaiskasvatuslaki velvoittaa yksityistä palveluntuottajaa samalla tavalla kuin kunnallista varhaiskasvatuksen järjestäjää. Työehdot kuitenkin poikkeavat. Koska pätevistä opettajista on pulaa, kaikkien työnantajien kannattaa tarjota varhaiskasvatuksen opettajille mahdollisimman hyvät työsuhteen ehdot.

22.03.2022 Blogi
Hyvää varhaiskasvatuspäivää!

Varhaiskasvatus puhuttaa kansalaisia. Niin pitääkin. Sitä on tarkasteltava nimenomaan lapsen oikeuksien kautta, toissijaisesti perheiden kautta, ja vasta sen jälkeen yhteiskunnan kautta. Laadukas varhaiskasvatus on jokaisen lapsen oikeus.

17.03.2022 Blogi