• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Opettajan työ"

OAJ: Yhdenvertainen oikeus opetukseen ei toteudu ammatillisessa koulutuksessa

Elokuussa voimaan tulleen säännöksen piti turvata ammattiin opiskelevalle yhdenvertaiset oikeudet opettajan antamaan opetukseen ja ohjaukseen kuin lukiolaiselle. Osa koulutuksen järjestäjistä kuitenkin tulkitsee, että myös erilaiset ohjaajat voivat tehdä opettajille kuuluvia töitä. OAJ vaatii, että tulkinta korjataan tarvittaessa lainsäädännöllä.

14.10.2022 Tiedote
OAJ pitää välttämättömänä, että valtio korvaa kunnille tilapäistä tai kansainvälistä suojelua hakevien tai saavien sekä paperittomien lasten varhaiskasvatuksen kustannuksia

Varhaiskasvatusta rahoitettaisiin valtionavustuksella, sillä nämä lapset eivät kuulu peruspalvelujen valtionosuuden piiriin.

06.09.2022 Lausunto
OAJ vaatii oppijoille, opettajille ja esihenkilöille työrauhaa keskittyä perustehtäviin

Opetusalan Ammattijärjestö toivoo opettajille sekä koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten esihenkilöille työrauhaa keskittyä perustehtäviin. Uusien hankkeiden ja reformien asemesta OAJ toivoo koulutuksen rahoituspohjan vahvistamista sekä oppimisen tuen ongelmien korjaamista. Myös lapset ja nuoret kaipaavat rauhoittumista ja keskittymistä opetukseen.

03.08.2022 Tiedote
Työnhakijan uusi asiakaspalvelumalli on kohtuuton kesätyöttömille opettajille – vaadittuihin toimiin tulee silti osallistua

Toukokuun alussa tuli voimaan useita lakimuutoksia, jotka muodostavat työnhakijan uuden asiakaspalvelumallin eli ns. pohjoismaisen työvoimapalvelumallin. Mallin tarkoitus on parantaa työllistymistä entistä yksilöllisemmällä palvelulla ja uusilla työnhakijan velvoitteilla. OAJ ei pidä mallin kaavamaista soveltamista tarkoituksenmukaisena.

21.06.2022 Uutinen
Opettajan laatima oppimateriaali ei ole oppilaitoksen yhteistä omaisuutta

Kesä tuo mukanaan valoa ja lämpöä, kukat kukkivat ja puut saavat upean vihreän lehtipeiton. Kesän alun perinteisiin näyttää kuuluvan myös työnantajapuolen aktivoituminen tekijänoikeusasioissa. OAJ:n lakimies Ira Hietanen-Tanskanen muistuttaa, että opettajien ei kannata allekirjoittaa kohtuuttomia sopimusehtoja.

21.06.2022 Blogi
Tekijänoikeuslakiin tulossa hyviä muutoksia

Hallituksen esityksessä tekijänoikeuslain uudistukseksi on tunnustettu ja tunnistettu opettajien rooli ja asema. Myös opetustoimintaan liittyviä pykäliä on selkeytetty.

07.06.2022 Lausunto
Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus eivät ole mielipidekysymyksiä

Myös opettajilla ja opetusalalla toimivilla on oikeus työssään tasa-arvoiseen ja yhdenvertaiseen kohteluun. Tasa-arvoa voidaan edistää työpaikoilla tapahtuvissa kohtaamisissa ja toimia siten, että jokainen työyhteisön jäsen tuntee olevansa tervetullut töihin omana itsenään, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto.

01.06.2022 Blogi
Presidentti Tarja Halonen: “Opettaja on koulutuksen sydän”

Presidentti Tarja Halonen näkee suomalaisen koulutusjärjestelmän vahvuuksina oppimismahdollisuuksien laajuuden ja korkeasti koulutetut opettajat. Pelkän opettajien omistautumisen varaan koulutuksen tulevaisuutta ei kuitenkaan voida rakentaa, vaan myös rahoituksen on oltava kunnossa. Selvää on myös se, ettei pelkällä kutsumuksella elä, Halonen toteaa.

20.04.2022 Uutinen
Hyvää varhaiskasvatuspäivää!

Varhaiskasvatus puhuttaa kansalaisia. Niin pitääkin. Sitä on tarkasteltava nimenomaan lapsen oikeuksien kautta, toissijaisesti perheiden kautta, ja vasta sen jälkeen yhteiskunnan kautta. Laadukas varhaiskasvatus on jokaisen lapsen oikeus.

17.03.2022 Blogi
Varhaiskasvatuksen opettaja: Jokainen euro varhaiskasvatukseen on sijoitus tulevaisuuteen

Varhaiskasvatuksen opettaja Maria Patteri näkee työssään sen, miten suuri vaikutus ammattitaitoisilla opettajilla on lasten kasvuun ja oppimiseen. Pula opettajista on kuitenkin kova, ja sen Maria uskoo helpottavan vasta, kun työolot ja palkkaus saadaan kuntoon.

24.02.2022 Uutinen