• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Oppivelvollisuus"

Taloustutkimus selvitti: Suomalaiset haluavat opettajamitoituksen lakiin

Suomalaisista yli 80 prosenttia on sitä mieltä, että lakiin pitää kirjata opettajamitoitus. Monella muualla alalla henkilöstömitoitus on jo laissa. Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ihmetteleekin, miksi koulutus on poikkeus. Esimerkiksi opinto-ohjaajien osalta mitoitus voitaisiin OAJ:n laskelmien mukaan toteuttaa jo hallitusohjelmassa luvatuilla rahoilla.

06.02.2020 Tiedote
Oppivelvollisuuden laajentaminen – mitä siitä tulisi tietää? Katso videolta vastaukset yleisimpiin kysymyksiin

Mistä oppivelvollisuuden laajentamisessa on kyse? Mitä uudistuksessa tulee huomioida, jotta opettajien työn tekemisen edellytykset ja koulutuksen laatu turvataan? OAJ:n asiantuntijat vastasivat kysymyksiin Facebook-livessä.

22.01.2020 Uutinen
Oppivelvollisuus laajenee – miten käy lukion?

Yhteiskunnallisessa työn murroksessa on selvää, että pelkällä perusasteen koulutuksella ei työmarkkinoilla enää pärjää. Siksi oppivelvollisuuden laajentaminen on perusteltu toimenpide suomalaisten koulutusasteen nostamiseksi. Mitä uudistuksessa pitää huomioida? OAJ:n erityisasiantuntija Tuomo Laakso bloggaa.

15.01.2020 Blogi
Oppivelvollisuus laajenee – ammatillinen koulutus valmistautuu muutokseen

Nyt valmistellaan oppivelvollisuuden laajentamista ja sitä, miten se ulotetaan toiselle asteelle. OAJ:n erityisasiantuntija Inkeri Toikka pohtii blogikirjoituksessaan ratkaisuja ja avoimia kysymyksiä ammatillisen koulutuksen näkökulmasta.

04.12.2019 Blogi
Sadan vuoden velvollisuus

Suomen menestystarina sivistyksen mallimaaksi ei ole syntynyt tyhjästä, vaan se on vaatinut rohkeita ratkaisuja. Isojen ja rohkeiden ratkaisujen äärellä ollaan myös nyt, kun oppivelvollisuutta uudistetaan, kirjoittaa erityisasiantuntija Pauliina Viitamies blogissaan.

06.11.2019 Blogi
OAJ:n malli: Näin oppivelvollisuus tulisi uudistaa

Oppivelvollisuuden uudistamisessa tärkeintä on varmistaa se, että perusopetus on kunnossa. Katso kymmenkohtainen listaus OAJ:n linjauksista ja reunaehdoista, joilla oppivelvollisuusuudistus viedään maaliin.

09.10.2019 Sisältösivu
Oppivelvollisuus pitenee?

Suomessa vakinaisesti asuvat lapset ovat oppivelvollisia, sanoo perusopetuslaki. Nykyisenä yhdeksän vuotta kestävänä oppivelvollisuus on ollut peruskouluun siirtymisestä lähtien eli jo lähes 50 vuotta. Oikeus opetukseen on meille suomalaisille vahva perusoikeus, jota on pidetty yhtenä itsenäisen Suomen menestystekijänä.

28.03.2019 Blogi
Oppivelvollisuus jatkumaan toiselle asteelle? Kansalta vahva tuki

Kolme neljästä suomalaisesta on sitä mieltä, että oppivelvollisuuden pitäisi jatkua toiselle asteelle. Tämä on saanut tukea myös tutkijoilta. Puolueet ovat asiasta eri linjoilla, mutta päättäjätkin lupaavat toimia, jotta kaikki saavat toisen asteen tutkinnon.

22.03.2019 Uutinen
Kaikille toisen asteen tutkinto – ”Koulupudokkuus on varmin tie työttömyyteen”

Puolueet ovat valmiit tutkimaan, millainen olisi jatkuvan oppimisen osaamisseteli. Oppivelvollisuuden ulottamisessa toiselle asteelle puolueet ovat erimielisiä, mutta kaikkien mielestä jokaiselle suomalaiselle pitää taata vähintään toisen asteen tutkinto.

26.01.2019 Uutinen
7 kysymystä 5-vuotiaiden eskarista

Kuuluvatko viisivuotiaat varhaiskasvatukseen vai esiopetukseen? OAJ:n mielestä ehdottomasti esiopetukseen.

18.12.2018 Näkemys