• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Oppivelvollisuus"

Kansanopistojen vapaan sivistystyön koulutukselle laaditaan opetussuunnitelman perusteita

Kun oppivelvollisuus laajenee, myös osa kansanopistojen koulutuksesta suuntautuu oppivelvollisille. Hallituksen esitykseen oppivelvollisuuden laajentamisesta sisältyykin ehdotus opetussuunnitelman perusteiden laatimisesta oppivelvollisten vapaan sivistystyön koulutukseen.

13.11.2020 Lausunto
Oppivelvollisuusuudistuksen rahoitusta aikaistettava ja tuesta säädettävä

OAJ muistuttaa, että oppivelvollisuuden laajentaminen ei tarkoita pelkästään mekaanista oppivelvollisuusiän nostamista 18:aan tai päätöstä maksuttomista matkoista ja materiaaleista. Lisäksi on OAJ:n mielestä varmistettava muun muassa kolmiportaisen tuen uudistuminen ja opiskeluhuollon mitoitusten toteutuminen.

12.11.2020 Lausunto
OAJ sivistysvaliokunnalle oppivelvollisuudesta: Rahoitusta aikaistettava ja tuesta säädettävä

Oppivelvollisuuden laajentaminen ei yksin riitä, vaan on varmistettava kolmiportaisen tuen uudistuminen ja opiskeluhuollon mitoitusten toteutuminen. Tämä on OAJ:n keskeinen viesti eduskunnan sivistysvaliokunnalle. OAJ vaatii myös koulumatkojen maksuttomuuden rajausta ja korostaa, että mahdolliset lisääntyvät työtehtävät on korvattava opettajille ja rehtoreille. Oppivelvollisuuden pidennyksen perustaksi perusopetusta on joka tapauksessa vahvistettava.

10.11.2020 Uutinen
Yhteistyötä eikä repimistä

Tasa-arvoinen, laadukas ja korkeatasoinen koulutus on yksi keskeisimmistä Suomen menestyksen peruskivistä, jota on vaalittava, mutta myös kehitettävä aktiivisesti. Vahvaan perustaan investoimalla saadaan osaavaa nuorisoa työelämään ja korkea-asteen koulutukseen. Kehittämistä on tehtävä palkansaajien, työnantajien ja valtiovallan yhteisponnisteluin, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen blogissaan.

03.11.2020 Blogi
Oppivelvollisuuden laajentaminen eduskunnan käsittelyssä – mallissa näkyy OAJ:n kädenjälki

Oppivelvollisuuden laajentamista koskeva lakipaketti on siirtynyt eduskunnan käsittelyyn. OAJ kannattaa oppivelvollisuuden laajentamista, ja järjestön vaikuttamistyöllä pakettiin on saatu paljon parannuksia. OAJ pitää tärkeänä uudistukseen sisältyvää opinto-ohjauksen vahvistamista mutta edellyttää, että kokonaisuuden rahoituksen riittävyyttä arvioidaan.

15.10.2020 Uutinen
Tuki saatava toimimaan, kun oppivelvollisuutta laajennetaan – ”Tarttettais muutakin kuin niitä hienoja aikeita”

”Saattaen vaihtaminen” oli sanapari, jota toisteltiin taajaan, kun opettajat, opiskelijat, kansanedustajat ja virkamiehet kokoontuivat keskustelemaan oppivelvollisuuden uudistuksesta. Tarvitaan toimivaa oppimisen tukea, riittävästi opinto-ohjausta ja mahdollisuus opetuksen kannalta olennaisten tietojen siirtoon, jotta koulutuksen ketju toimii eikä nuori pääse putoamaan.

25.09.2020 Uutinen
Oppivelvollisuuslait pian eduskunnassa – katso OAJ:n oppivelvollisuusseminaarin tallenne tästä

Mistä oppivelvollisuuden laajentamisessa on kyse? Miksi uudistus tehdään ja miten rahoitus järjestetään? OAJ:n seminaarissa pureuduttiin oppivelvollisuuden laajentamiseen monesta eri näkökulmasta. Tilaisuuden tallenteen voi katsoa alta.

15.09.2020 Uutinen
Tulevaisuuteen pitää panostaa nyt

Kun eletään poikkeusoloissa ja suunnataan kohti uutta, pitää päättäjien uskaltaa panostaa tulevaisuuteen. Tuottavimpia tulevaisuusinvestointeja ovat osaamisen kehittäminen, tutkimus ja innovaatiot, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kirjoittaa.

14.09.2020 Blogi
7 esimerkkiä oppivelvollisuudesta – Näin OAJ:n vaikuttaminen on tuottanut tulosta

Oppivelvollisuuden laajentamista koskevan lakipaketin keskeiset linjaukset alkavat olla kasassa. Myös OAJ:n lausuntokierroksella esiin nostamia muutostarpeita on huomioitu. OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Nina Lahtinen listaa asiat, jotka lakipaketissa ovat menneet hyvään suuntaan ja jotka vielä kaipaavat viilaamista.

26.08.2020 Uutinen
Kenenkään tutkinto ei saa kompastua tukiopetuksen puutteeseen

Joka viides peruskoululainen saa osa-aikaisesta erityisopetuksesta tukea oppimiseensa. Tarvetta olisi useammallakin. Kun oppivelvollisuus laajennetaan toiselle asteelle, pitää sinne ulottaa myös opiskelijan oikeus tukeen, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

26.08.2020 Blogi