• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Koulutuksen rahoitus"

Löytyykö Suomesta todella poliittista tahtoa panostaa koulutukseen?

Suomesta halutaan hallitusohjelmissa ja juhlapuheissa tehdä koulutuksen kärkimaa, ja kaikki eduskuntapuolueet ovat kertoneet luottavansa osaamiseen. Mutta löytyykö sanoille katetta, kun päätetään rahasta? OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo vertailee Suomen koulutuspanostuksia kansainvälisesti.

23.10.2020 Blogi
Tulevaisuusinvestoinnit varhaiskasvatukseen ja koulutuksen laatuun tulevat tarpeeseen

Hallituksen talousarvioehdotuksen tulevaisuusinvestoinnit varhaiskasvatukseen sekä koulutuksen laatuun ja tasa-arvoon sekä Oikeus oppia -ohjelmat ovat tulleet todelliseen tarpeeseen. OAJ pitää näihin tarkoituksiin varattuja määrärahoja erittäin tärkeinä panostuksina koulutuksen laatuun.

16.10.2020 Lausunto
OAJ antaa budjettilausunnossaan risuja ja ruusuja – Lukioiden rahoitustilanne huolestuttaa

OAJ ottaa vuoden 2021 talousarviolausunnossaan kantaa hallituksen ensi vuoden budjettisuunnitelmiin. Budjetin kipupiste löytyy lukioiden tilanteesta. Vaikka valtio on lisännyt lukioiden rahoitusta, se on edelleen kaukana 10 vuoden takaisista olosuhteista. Lisäksi lukioiden rahoitusta leikataan edelleen, vaikka tehtävät lisääntyvät. Kiitosta OAJ antaa ammatillisen koulutuksen saamista 150 miljoonan EU-rahoista sekä varhaiskasvatuksen myönteisestä kehityksestä.

14.10.2020 Uutinen
OAJ ehdottaa kasvuohjelmaa turvaamaan koulutuksen perusrahoitusta

OAJ ehdottaa pitkän aikavälin kasvuohjelmaa, johon kaikki puolueet sitoutuvat ja jonka avulla turvataan kasvatuksen, koulutuksen ja tutkimuksen kipeästi kaipaama perusrahoitus. Kasvuohjelma voitaisiin laatia koulutuspoliittisen selonteon yhteydessä. Ehdotus sisältyy OAJ:n lausuntoon valtion talousarvioehdotuksesta.

14.10.2020 Lausunto
OAJ  vaatii 2 miljardin euron palauttamista koulutukseen ja kuntien määrän karsimista

OAJ vaatii, että helmikuussa eduskunnalle annettavassa koulutuspoliittisessa selonteossa eduskuntapuolueet sitoutuvat nostamaan kasvatuksen, koulutuksen ja tutkimuksen rahoitusta vähintään 2 miljardilla eurolla sekä kuntien määrän karsimista noin sataan.

03.10.2020 Uutinen
Lisää opettajia ja opetustunteja mutta myös huteja – OAJ selvitti, miten koronatukea käytetään 

Koronatilanteen vaikutusten tasoittamiseen tarkoitettu valtionavustus on todella tärkeä oppimisen vajeiden korjaamiseksi. Mutta mihin avustusta on käytetty? OAJ selvitti kysymällä asiasta 20 suurimman kunnan pääluottamusmiehiltä.

22.09.2020 Uutinen
Ammatillisen koulutuksen rahoituksen laskentaperusteisiin tulossa tarkistuksia

Ammatillisen toisen asteen koulutuksen rahoituksen laskentaperusteisiin ehdotetaan tarkistuksia. OAJ:n mielestä painokertoimilla ja kustannusryhmittelyllä voidaan kyllä ohjata toimintaa, mutta perusongelmaa, rahoituksen riittämättömyyttä, niillä ei korjata. Rahoituksen siirrot saman toiminnan sisällä eivät kasvata resurssien kokonaisuutta.

21.09.2020 Lausunto
Budjetti lupaa kunnille tukea ja ammatillisille opettajille töitä 

Hallitus helpottaa kuntatalouden paineita ja turvaa ammatillisen koulutuksen opettajaresurssit seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Nämä kaksi OAJ:n keskeistä tavoitetta sisältyivät maan hallituksen 16.9. esittelemään budjettiratkaisuun.   

17.09.2020 Uutinen
Ammatillisen koulutuksen opettajaresurssit turvattava budjettiriihessä

OAJ edellyttää, että hallitus turvaa ammatillisen koulutuksen opettajaresurssit hallitusohjelman mukaisesti. Maan hallitus neuvottelee ensi vuoden talousarvioesityksestä 14.–16.9.

10.09.2020 Tiedote
Yliopistot kovilla koulutustavoitteilla alkavalle lukuvuodelle – opetushenkilöstöä on lisättävä

Yliopistot tarvitsevat pitkäjänteistä rahoitusta ja hyvää henkilöstöpolitiikkaa, jotta koviin koulutustavoitteisiin päästään. Aloituspaikkojen lisäämiseen saatiin rahaa lisätalousarviossa, mutta se ei vielä riitä. Korotettua rahoitusta tarvitaan pidemmälle aikavälille, kirjoittaa OAJ:n korkeakoulu- ja tiedepolitiikan erityisasiantuntija Hanna Tanskanen.

09.09.2020 Blogi