• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Eduskuntavaalit"

Meteorologi Kerttu Kotakorpi: Ilmastonmuutos vaatii laajoja satsauksia koulutukseen

Mikään ala ei ratkaise ilmastonmuutoksen aiheuttamia ongelmia yksin. Siksi koulutukseen pitää satsata laaja-alaisesti ja läpileikkaavasti, sanoo Kerttu Kotakorpi, TV:stä tuttu meteorologi ja ilmastonmuutosasioiden sanansaattaja.

05.01.2023 Uutinen
Puoluepäättäjien koulutuspoliittisissa näkemyksissä linjaeroja

OAJ:n puoluepäättäjäkysely osoittaa eroja puolueiden suhtautumisessa siihen, millä keinoin koulutuksesta ja kasvatuksesta pitäisi huolehtia tulevalla hallituskaudella.

04.01.2023 Tiedote
Joulurauhaa ja energiaa vuoteen 2023!

Kuluvaan vuoteen on mahtunut niin koronaa, sotaa kuin historiallisia lakkojakin. Vuosi on myös nostanut opettajien ja esihenkilöiden työn sekä koulutuksen merkityksen aivan uudelle tasolle. Ilman osaavia ja kelpoisia opettajia tässä maassa ei ole osaajia nyt eikä tulevaisuudessa, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto blogissaan.

21.12.2022 Blogi
OAJ: Maahanmuuttajien luku- ja kirjoitustaitokoulutuksen rahoitusta on vahvistettava

Luku- ja kirjoitustaidon opettaminen maahanmuuttajille on ollut vuodesta 2018 vapaan sivistystyön tehtävä. Taitojen saavuttamisen esteenä on Karvin tuoreen selvityksen mukaan esimerkiksi koulutuksen rahoitusmalli. OAJ vaatii, että nykyistä mallia muutetaan, jotta jokaisella luku- ja kirjoitustaidottomalla maahanmuuttajalla olisi mahdollisuus saada tarvitsemaansa koulutusta.

20.12.2022 Uutinen
OAJ: Opinto-ohjauksessa liian suuria eroja – opiskelijoiden yhdenvertaisuus ei toteudu

Yhden opinto-ohjaajan vastuulla olevien opiskelijoiden määrä vaihtelee suuresti. Tämä asettaa opiskelijat eriarvoiseen asemaan ja vaikuttaa opinto-ohjaajien sekä muiden opettajien työhyvinvointiin.

16.12.2022 Uutinen
Lukiokoulutuksen rahoitus ei riitä kattamaan kustannuksia – järjestöt vaativat tulevalta hallitukselta muutosta

Opettajia, opettajaopiskelijoita, lukiolaisia ja yksityisen opetusalan työnantajia edustavat järjestöt vaativat muutoksia lukiokoulutuksen rahoitukseen. Nykyisellään lukiokoulutuksen rahoitus ei vastaa sen todellisia kustannuksia, järjestöt huomauttavat yhteisessä kannanotossaan.

14.12.2022 Uutinen
Palkanmaksuongelmat muistuttavat isosta puutteesta oikeusturvassa

Moni opettaja ja alan esihenkilö on kärsinyt Helsingin kaupungin pitkään jatkuneista ja laajoista palkanmaksuongelmista. Palkkakaaos on yksi osoitus siitä, miksi viranhaltijoiden ja työtekijöiden suojaksi säädettyä lainsäädäntöä tulee uudistaa.

13.12.2022 Blogi
Suomen ykköspoliitikot pääsevät ihan uudenlaiseen tenttiin – kerro, mitä haluaisit kysyä!

Eduskuntavaalien alla suurten puolueiden puheenjohtajilla on edessään ihan uudenlainen televisiotentti, jossa kysymyksiä esittävät koululaiset. Lisäksi puoluejohtajat pääsevät vastaamaan opettajia askarruttaviin kysymyksiin OAJ:n omissa sisällöissä. Nyt OAJ:n jäsenillä on mahdollisuus osallistua sisältöjen suunnitteluun.

09.12.2022 Uutinen
Lukio ei kaipaa isoja uudistuksia, vaan keskittymistä perusasioihin

Lukiokoulutuksen kehittämisessä tulevan hallituksen pitää keskittyä perusasioihin: koulutuksen laatuun ja saavutettavuuteen. Isoja myllerryksiä ei kaivata, vaan riittävää rahoitusta, jonka turvin opettajat jaksavat työssään ja opiskelijat saavat tarvitsemaansa opetusta ja tukea. OAJ:n erityisasiantuntija Tuomo Laakso käy läpi ratkaisut, joilla tavoitteisiin päästään.

07.12.2022 Blogi
Kuormituksessa ja työoloissa mikään ei muutu, jos kukaan ei puutu – tarvitaan lakiuudistuksia

Työelämään liittyy monia lakeja, jotka on säädetty työntekijöiden turvaksi. Lait vaativat kuitenkin täsmennyksiä ja parempaa valvontaa, jotta ne toteutuvat arjessa. Etenkin psykososiaalista kuormitusta pitäisi ennaltaehkäistä ja hallita nykyistä paremmin. On koko Suomen etu, että opetusalan ammattilaiset voivat hyvin ja että he, kuten myös kaikenikäiset oppijat, voivat työskennellä turvallisissa ja terveellisissä tiloissa, kirjoittaa OAJ:n kehittämispäällikkö Niku Tuomisto.

29.11.2022 Blogi