• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Eduskuntavaalit"

Päättäjillä riittää huolipuhetta peruskoulusta – ratkaisut ovat tekemistä vaille valmiita

Kuka päättää, millaisia päätöksiä ja millaisella arvopohjalla tuleva eduskunta tekee? Tämä on nyt äänestäjien käsissä. Vaalien jälkeen ratkaisun avaimet siirtyvät tulevalle hallitukselle. Käännetäänkö Suomessa koulutuksen rahoitus, oppimistulokset ja koulutustaso oikeaan suuntaan ja tehdäänkö Suomesta tulevaisuudenkestävää kansaa?

28.03.2023 Blogi
Onko kaksihaaraisen korkeakoulumallin vahvuus katoamassa?

Kaksihaaraista korkeakoulujärjestelmäämme haastavat osakeyhtiömalli ja omistajien toteuttama ohjaus. Ammattikorkeakoulut tarvitsevat toiminnallista vapautta, kirjoittaa OAJ:n erityisasiantuntija Hannele Louhelainen blogissaan.

21.03.2023 Blogi
Ammattikasvatuksen asema kasvatustieteen alana on vakiinnutettava

Ammattikasvatus on nuori tieteenala, eikä se ole saavuttanut vielä vahvaa ja vakiintunutta asemaa. Ammattikorkeakoulupedagogiikan, ammatillisen oppimisen ja opettajuuden sekä ammattikasvatuksen tutkimukselle ja sen koordinoinnille on selkeä tarve, kirjoittavat erityisasiantuntijat Hannele Louhelainen ja Päivi Lyhykäinen.

14.03.2023 Blogi
On perusopetuksen vuoro – opettajien huolenaiheet pinnalla vaalikeskusteluissa

Peruskoulu on nyt kaikkien huulilla. Näin pitää ollakin. Tämä oli tavoitteemme, kun viime vuoden keväällä ryhdyimme OAJ:n toimistolla suunnittelemaan, millä asioilla lähdemme kohti seuraavaa eduskuntavaalikautta ja hallitusohjelmaa. Erityisasiantuntija Pauliina Viitamies kertoo, missä perusopetuksen kysymyksissä OAJ pyrkii vaikuttamaan tulevaan hallitusohjelmaan.

07.03.2023 Blogi
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola: Koulutus auttaa hahmottamaan huolentäyteistä maailmaa

Aktiivisena yhteiskunnallisena kommentaattorina tunnetun Mika Aaltolan mielestä opettajilla on keskeinen rooli kansalaiskasvattajina, yhteiskunnallisen mielenkiinnon herättäjinä ja monimutkaisen maailman selittäjinä. Hänen oma tutkijanuransa nojaa 30 vuoden opiskeluun, joka jatkuu edelleen.

01.03.2023 Uutinen
Lapsen tuki ei toteudu ilman erityisopettajaa

Varhaiskasvatuksen lainsäädäntö on niin tulkinnanvarainen, etteivät lapset saa tarvitsemaansa tukea. Laki ei turvaa varhaiskasvatuksen erityisopettajaa tuen tarpeen arviointiin ja suunnitteluun. Se ei myöskään takaa millään tuen tasolla erityisopettajan antamaa tukea ja opetusta.

27.02.2023 Blogi
Johtajuusosaaminen on oleellinen osa opettajuutta

Kasvatus-, opetus- ja koulutusalan johtajuus on johtajien johtamista. Johtajien ja rehtoreiden kelpoisuusasetukseen on lisättävä vaatimus erillisten korkeakouluissa tarjottavien alan johtajuusopintojen suorituksesta.

21.02.2023 Blogi
Suomi tarvitsee ammattiosaajia – ammatillinen koulutus ei voi olla säästökohde

Suomalaiset järjestöt osoittavat huolensa opetus- ja kulttuuriministeriön virkapuheenvuoroon, jossa esitettiin ammatillisen koulutustarjonnan vähentämistä ja resurssien ohjaamista koulutustasoa nostavaan koulutukseen. Järjestöjen mielestä tavoite korkeakoulutuksesta joka toiselle ikäluokasta ei ole mahdollista ilman, että huolehdimme myös ammatillisen koulutuksen resursseista ja laadusta.

17.02.2023 Uutinen
Tiedevaalit23-kampanja nostaa esiin, miten tiede vaikuttaa suomalaisten arkeen

Tiedevaalit23-kampanja on kahdeksan suomalaisen tiedetoimijan yhteinen kampanja, jossa eduskuntavaalien alla nostetaan esiin, miten tiede vaikuttaa suomalaisten arkeen. Toivomme eduskuntavaaliehdokkaiden ja äänestäjien muistavan, että tutkimus ja koulutus mahdollistavat Suomen hyvinvoinnin myös tulevaisuudessa.

16.02.2023 Uutinen
Näyttelijä Elina Knihtilä: Koulutuksen arvo yhteiskunnassa mitataan nyt

Näyttelijä Elina Knihtilän mukaan nyt pitää puhua siitä, miten myös tulevaisuudessa säilytetään suomalainen menestystarina, eli laadukas ja tasa-arvoinen koulutusjärjestelmä. Yhteiskunnan monimutkaisten ongelmien ratkaisuun tarvitaan luovuutta, vuorovaikutustaitoja ja empatiaa. Siksi hän penää satsauksia myös taito- ja taideaineisiin.

15.02.2023 Uutinen